Moet het nu juist lukken dat mijn nichtje Hanna een cupcake bak set gekregen heeft. En ze blijkt voor een 12-jarige al flink wat talent voor het bakken te hebben. Hieronder vind je het resultaat en haar recept in duidelijke stapjes dat ook kinderen dit kunnen doen.
Recept voor 12 cupcakes.
Informatie
§ Voorbereidingstijd: 15 minuten
§ Recept voor 12 cupcakes
§ Portie: 1 cupcake
§ Calorieën per
portie: 170
Ingrediënten
§ 125 Gram roomboter op kamertemperatuur
§ 125 Gram kristalsuiker
§ 125 Gram zelfrijzend bakmeel
§ 2 Eetlepels melk op kamertemperatuur
§ 2 Eieren op kamertemperatuur
Bereidingswijze
Voorbereiding
Verwarm de oven
voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven
geplaatst is. Hier kun je later makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen.
Zet een cupcake
bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een
cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het
bakproces en het is zo ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag.
Haal de boter,
eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.
Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een
maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal
voor een goed cupcake beslag.
Zet ook het
volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslag haken, 2 eetlepels, 1 houten
prikker, 1 (afkoel)rooster.
Beslag maken
Het is belangrijk
dat de boter goed op kamertemperatuur is gekomen. Dit betekent dat je de boter tijdig
uit de koelkast haalt, zodat de boter zacht is voor gebruik (niet smelten). Doe
de boter in een kom en voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix het
mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid. Hierdoor kan de
suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Mix de boter en de
suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.
Voeg nu 1 voor 1 de
eieren toe. Let op: ook de eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op
kamertemperatuur komen. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed
door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
Voeg nu beetje bij
beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op
middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.
Als laatste voeg je
de melk toe en mix je nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op
middelhoge snelheid, tot een luchtig en
glad beslag. Pak je cupcake bakblik erbij met
daarin de papieren bakvormpjes. Het vullen
gaat nu heel makkelijk. Neem een eetlepel en schep een beetje
beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel of
spatel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje.
Vul de papieren
bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren
vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze
gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!
Bakken
Open de oven en zet
het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een
magnetron gebruiken met ovenfunctie waarvan de plaat rond draait is dit geen
enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven
op 170 graden. Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien
in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een
cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag
aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald
worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de
cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de
cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is
anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen met de door ons
aangegeven baktijden.
Afkoelen
Eenmaal uit de oven
laat je de cupcakes even een minuut in het bakblik zitten. Zet het bakblik bij
voorkeur even op een rooster. Na een minuut haal je de cupcakes voorzichtig uit
het bakblik. Je kunt het bakblik een beetje schuin houden zodat de cupcakes er
langzaam uitvallen. Zo hoef je niet aan de papieren bakvormpjes te trekken en
laten de papiertjes niet los. De papieren bakvormpjes laat je om de cupcakes
zitten. Laat de cupcakes goed afkoelen
op een koel rooster.
Zijn je cupcakes
iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de
oven hebt gehaald een snijplankje op de cupcakes in
het cupcake bakblik. Na ongeveer 1/2 minuut haal je het plankje er weer van af,
je cupcakes zijn nu mooi plat.
Eenmaal afgekoeld
zijn de cupcakes klaar om verder te decoreren met een topping, eetbare
decoraties en andere leuke cupcakeproducten! Decoreer de cupcakes met behulp
van de basis decoratiematerialen.
Veel troost en veel bakplezier,Miss Poppy
Ps: Ga ook eens een kijkje nemen op misspoppywear
Geen opmerkingen:
Een reactie posten