zaterdag, augustus 16, 2014

Zuurdesembrood bakken.

Velen van ons zijn afgeschrikt om zuurdesembrood te bakken. Daar is echter geen enkele reden voor. Het enige dat je nodig hebt is geduld. Het duurt zo'n week voordat de zuurdesem klaar is voor gebruik. Hij is helemaal niet moeilijk te maken en je kunt zeker een goed recept vinden op internet.
Ik geef je hier een goede recept van een collega blogger: zuurdesem maken

Nadat de zuurdesem klaar is voor gebruik kun je aan de slag. Ik ontdekte dit recept, waar ook wat gist in zit, dat een superlekker brood geeft. Het brood is wat zwaarder dan een gewoon brood maar blijft ook langer vers en heeft een heerlijke smaak.

Hier is het recept: Californisch zuurdesembrood


Ingrediënten:

200 gr. zuurdesem
500 ml handwarm water
15 gr verse gist(7 gr gedroogde gist)
900 gr. ongebleekte witte bloem
2 theelepels zout

Desem en water in een grote kom doen en met de hand tot een dikvloeibare massa mengen.
Gist erboven verkruimelen en erdoor mengen. Meel en zout mengen en met de hand beetje bij beetje door de vloeibare massa werken tot je een deeg krijgt dat zacht is maar niet plakkerig aanvoelt.

Nu alles op een bloem bestoven werkvlak tot een elastisch deeg kneden. Terug in de kom doen en met huishoudfolie afdekken. Laat het deeg +/- 4 uur rijzen of een nacht in de koelkast. Het volume moet verdubbelen.

De deegbal op een met bloem bestoven werkvlak neerslaan(als het deeg uit de koelkast komt, eerst een paar uur op kamertemperatuur laten komen)

Het deeg in 2 gelijke porties verdelen en met folie afdekken en 10 min. laten rusten.Van iedere portie een gladde bal maken en deze op een bakplaat met bakpapier leggen. (je kunt ook kleine broodjes maken zoals de foto hieronder, dan minder lang bakken)
Deze opnieuw afdekken met huishoudfolie en 2 uur laten rijzen, tot het volume verdubbeld is.

Ondertussen de oven op 220° voorverwarmen. Een kommetje met water in de oven schuiven.

Maak met een mes inkepingen in het deeg(voorzichtig, ik doe dit voor het rijzen om invallen te voorkomen)
Plaats het brood in de hete oven en bak voor 30 minuten( het moet hol klinken als je er op klopt)

Laat het brood afkoelen op een rooster, voor een zachte korst dek je het brood af met een theedoek.



Recept: Bijzonder brood, Linda Collister

Warme groetjes,
Miss Poppy,
Ga ook eens kijken op de webshop!


Geen opmerkingen: