zondag, februari 03, 2013

Boerenbrood, dat je niet hoeft te kneden!

Versgebakken brood is een van die voedingsmiddelen die een heel nostalgisch sfeertje in huis brengen. Is er een eenvoudiger, oprechter genot dan een vers brood dat goed gebakken is? Brood brengt het hele huis tot leven en brengt aangename herinneringen aan vroeger naar boven. Er is een gezegde dat goed brood alleen maar tijd, warmte en liefde nodig heeft. En dat geldt ook voor onderstaand recept.
Dit is het brood dat in mijn familie van generatie op generatie doorgegeven is. Het is een zeer smakelijk gemakkelijk brood dat je niet hoeft te kneden.

Ingrediënten:

500 gr. bloem(wit, bruin, een mengeling naar voorkeur)
400 ml handwarm water
1 eetlepel suiker
2 theelepels zout
2 theelepel gist
een diepe (ronde) glazen, vuurvaste kom(pirex)

Je begint met de suiker te mengen met het handwarm water. Daarna voeg je er de gist aan toe.
Zet het mengsel een kwartiertje aan de kant tot het begint te schuimen.

Ondertussen meng je het zout met de bloem in een mengkom. Dan voeg je er het suiker-gist-water mengsel bij er roer alles goed door elkaar. Je moet een deeg krijgen dat te nat en slap is om met de hand te kneden. Als alles goed gemengd is dek je de kom af met vershoudfolie. Zet de kom voor 2 uur op een warme plaats om te rijzen.

Als het deeg voldoende gerezen is(2x het volume) dan sla je het deeg met een vork terug neer. Boter de vuurvaste kom heel goed in(wees niet zuinig met de boter anders krijg je het brood er niet uit) en stort het deeg in de kom. Bestrooi het brood met een laagje bloem en dek terug af met vershoudfolie. Zet de folie wat bol als je kom niet erg diep is. Je moet vermijden dat de folie aan het brood plakt tijdens het rijzen.
Verwarm ondertussen de oven op 230° en laat ondertussen het deel rijzen tot net onder of net boven de rand van de kom(hangt af van de grootte van je kom). Een uurtje zou voldoende moeten zijn.
Bak dan het brood 10 min. op 230° en verlaagt dan je oven tot 200° en bak voor zo'n 20-25 minuten verder.

Mijn resultaat heeft een beetje een vreemde vorm want mijn kom was vierkant en ondiep.
Het brood echter is heel lekker. Het is wel wat vochtiger dan een gewoon brood en de consistentie heeft wat mee van een zuurdesembrood.

Smakelijk!
Miss Poppy
Ps: Ga ook eens een kijkje nemen op misspoppywear

Geen opmerkingen: