woensdag, februari 20, 2013

Touwtje springen.

Een vintage meid moet natuurlijk in conditie blijven. Daarom doe ik aan een heel erg retro sport: touwtje springen. Het is niet alleen een zeer economische manier om te sporten. Je kunt het ook op elk uur van de dag doen en eender waar.
Het zou een van de meest effectieve manieren zijn om energie te verbranden. Tegelijk werk je aan coördinatie, uithoudingsvermogen, timing, balans, snelheid, kracht en explosiviteit. Het materiaal voor deze super alles-in-een training? Een touwtje en een beetje geduld. Ik kocht de mijne in een sportwinkel, ja echt, want rope-skipping(zoals het nu genoemd wordt) is aan een heuse revival bezig.

Drie keer je lichaamsgewicht, bij elke sprong:

Net zoals hardlopen is touwtjespringen een gewichtsdragende activiteit. Hierdoor worden je botten gestimuleerd om extra botmassa aan te maken. Met een betere botdichtheid als gevolg. Drie keer per week 5 minuten touwspringen is voldoende om te zorgen voor een aanzienlijk betere botdichtheid. Door slechts 2.5 cm hoog te springen moeten de botten al 1-3x het lichaamsgewicht opvangen. 

Tien minuten touwtjespringen (120 skips per minuut) zou dezelfde verbetering in uithouding opleveren als 6 minuten fietsen (3.2 km = 32 km per uur), 12 minuten hardlopen (12 km/uur) of 12 minuten stevig doorzwemmen (700 meter).
Op internet kun je een heleboel schema's en uitleg vinden onder andere hier:De kracht van touwtjespringen.


Veel springplezier!
Miss Poppy
Ps: Ga ook eens een kijkje nemen op misspoppywear

Geen opmerkingen: